Skip to main content

hammond orgel

Hammond orgel

Hammond orgel er et elektromekanisk orgel som ble bygget av Laurens Hammond i 1934. Hammond orgel har som kirkeorgel sånne bass pedaler og den har også knapper men kan endre lyden med. Men lyden skapes ikke av piper. Her er en mye dypere video som forklarer hvordan den er bygd opp. Det er veldig avansert. https://www.youtube.com/watch?v=7Qqmr6IiFLE

Hammond orgel brukes i mye forskjellig. Mest kjent er den i Rock, Blues og Jazz der den har en viktig rolle som solo element. Når hammond orgel er til stedet er det vanligvis ikke bare solo gitaristen som får solo. Hammond orgel kan endre lyden mye men man hører alltid når det er et hammond orgel. den har en veldig merkverdig lyd. Litt vreng og grumsete.

Hammond orgel har blitt brukt av mange keyboardister, organister og pianister. Mest kjente er Jimmy smith, Joey DeFrancesco og selvfølgelig Jon Lord. Den mest kjente er Jon Lord fra Deep purple som revolusjonerte hammond orgelet. Han Spillte det på en måte ingen hadde gjort før. Her er et klipp av Jon Lord som spiller hammond orgel. Spol til 1:52 for å høre orgel solo.


Her er også flere eksempler:




Her er et klassisk tilfelle av et hammond orgel.
Hammondorgel - Ringve Musikkmuseum / DigitaltMuseum

Comments

Popular posts from this blog

Kirkeorgel

Kirkeorgel Kirkeorgel også kjent som pipeorgel er et meget gammelt instrument og ble oppfunnet rundt 250 f.kr i Hellas (antikken). Kirkeorgel har fått navnet sitt på grunn av at de er i de fleste kirker og ble måten kirken kompet salmene under gudstjenester.  Et kirkeorgel er et tangentinstrument. Det varierer hvor mye tangenter det er fra orgel til orgel. Den har også en del pedaler ved føttene som vanligvis brukes til å spille bass linje/stemme. Kirkeorgel har også ¨registerknapper¨ som man kan endre både lyd og register med. Det er et meget stort instrument og koster flere millioner vanligvis.  På moderne kirkeorgel skapes lyden av luftkompressorer som presser ut luft gjennom pipene. Det kan være mange piper utifra hvor mange tangenter de har. En video jeg refererer til senere går dypere i hvordan et kirkeorgel lager lyd. Kirkeorgel brukes i salmer og noe klassisk musikk. Her er link til noen sanger/salmer med kirkeorgel: Denne skrev Johan Sebastian Bach da han var 17

Clavinet

Clavinet Disse ble lagd av Hohner fra 1964-1982. Clavinet er et instrument som spilles med tangenter men lyden lages av vanlige el-gitar strenger. Dette lager en meget spesiell lyd og her mest kjent innenfor Funk og Reggae. Denne har også en ¨Tremoloarm¨ øverst som man kan trykke ned for å endre pitch. Denne har en veldig merkverdig lyd og man hører med en gang at det er en clavinet. De mest kjente som spiller clavinet er Herbie Hancock, Billy Preston og selvfølgelig Stevie Wonder som brukte ¨Whammy clavinet¨ på den ekstremt kjente sangen ¨Superstition¨. Der hører man den funky og sprettende lyden til en Clavinet. Her er link til ¨Superstition¨ Her er fler eksempler på bruk av Clavinet Her er en clavinet som de ser ut. Alle ser omtrent like ut.